Οι Φάσεις του Τένις.

admin | 11:56 μ.μ. | 0 σχόλια

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο Tennis magazine.

Κατά τον Greg Moran για ένα τενίστα μεγάλη σημασία έχει , η φάση την οποία διανύει. Αναγνωρίστε λοιπόν την φάση , στην οποία βρίσκεστε και μάθετε τις αξίες κάθε φάσης.

ΦΑΣΗ 1

Η Φάση 1 αρχίζει όταν κάποιος ξεκινά να παίζει.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν κάποιον να αρχίσει να παίζει τένις, η Φάση 1 διαρκεί όσο ένας παίκτης μαθαίνει τους χώρους του τένις, τις διαδικασίες και φυσικά την τεχνική.

Όσο διαρκεί αυτή η φάση, ο παίκτης του τένις έχει μεγάλη επιθυμία να μαθαίνει, γελά με τα λάθη του και κυρίως χαίρεται πολύ το παιχνίδι. Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το παιχνίδι.

Πολύ συχνά ακούς παίκτες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση να λένε «Πόσο μου αρέσει να παίζω τένις».

ΦΑΣΗ 2

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο παίκτης περάσει στη φάση 2. Σε αυτή τη φάση μπαίνουν οι παίκτες που έχουν αρχίσει να βελτιώνουν το παιχνίδι τους.

Ξαφνικά, το παιχνίδι γίνεται ποοοολύ σοβαρό και κάθε φορά που βρίσκονται στο γήπεδο, κρίνεται πλέον η αξία της προσωπικότητάς τους. Οι παίκτες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση, αρχίζουν να ανησυχούν για το ποιον αντίπαλο θα προσκαλέσουν, για το πώς φαίνονται στο γήπεδο.

Σύντομα αρχίζουν να διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κτυπήσουν αυτό το topspin backhand, ή αγωνιούν για το πότε θα γίνουν παίκτες Α class. Το ενδιαφέρον αρχίζει σιγά-σιγά να φεύγει από το παιχνίδι και να αποδίδεται ολοκληρωτικά στο αποτέλεσμα.

Τα συμπτώματα από αυτή τη φάση είναι οι σπασμένες ρακέτες και σχόλια σαν το «Μισώ αυτό το παιχνίδι». Όσο ο παίκτης μεγαλώνει σε ηλικία και δεν έχει ξεπεράσει την φάση 2, ο κίνδυνος να εγκαταλείψει το τένις είναι μεγάλος.

Όταν η ηλικία έρχεται να επιβραδύνει τις προσπάθειες του παίκτη, τότε ο παίκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις επιλογές.

  • Να αγνοήσει τα σημάδια του χρόνου και να προσπαθήσει ακόμα πιο σκληρά να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει πριν χρόνια.
  • Να εγκαταλείψει το παιχνίδι και να ασχοληθεί με κάποια άλλη δραστηριότητα.
  • Να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται στο κατώφλι της Φάσης 3, της πιο ευτυχισμένης στιγμής τις τενιστικής ζωής του.

ΦΑΣΗ 3

Όταν ο παίκτης περάσει την πόρτα της Φάσης 3, αφήνει τον εγωισμό πίσω του. Κατά μία άποψη, κάνει ένα κύκλο και περνά πάλι από την φάση 1 όπου πάλι, αυτό που αποκτά τη μεγαλύτερη σημασία είναι πλέον το παιχνίδι.

Ο ζητούμενος στόχος δεν είναι πια η νίκη αλλά η αγνή διασκέδαση. Η πίεση πλέον δεν υπάρχει. Ο παίκτης της Φάσης 3 έχει αποβάλλει την ανάγκη να βελτιώνει συνεχώς και προοδευτικά το παιχνίδι του και θυμάται ξανά τους λόγους που τον έκαναν να αγαπήσει το τένις για πρώτη φορά.

Οπωσδήποτε κάνει τα πάντα για να παίξει όσο καλά μπορεί, αλλά βλέπει το παιχνίδι από μια άλλη πιο χαλαρή πλευρά. Ο μεγαλύτερος στόχος πλέον του παίκτη που βρίσκεται στη Φάση 3 είναι να συνεχίσει να παίζει χρησιμοποιώντας όσο ταλέντο και φυσική κατάσταση διαθέτει, για όσο πιο πολύ καιρό μπορεί.

Ο Greg Moran στο τέλος συνοψίζει λέγοντας.

"Κάντε το καλύτερο που μπορείτε με όσα μέσα διαθέτετε. Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο αλλά θυμηθείτε που βρίσκεστε. Εάν είστε 40 χρονών τότε να παίζεται σαν 40. Εάν 70, σαν 70. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Εδώ δεν κερδίζει ο πρώτος αλλά ο τελευταίος. Ο τελευταίος που θα αφήσει κάτω τη ρακέτα".

Κατηγορία : ,

Livadeia-Potpourri :
Περιοδικό ποικίλης Ύλης.Καιρό ,Διεθνή και τοπικά νέα ,Διεθνή και τοπικά Αθλητικά ,Τεχνολογία ,Καιρός ,Υγεία,Εκδηλώσεις ,Βιβλίο μάθετε οτιδήποτε σας αφορά εδώ.! Livadeia-Potpourri

0 σχόλια